Szukaj na tym blogu

wtorek, 1 kwietnia 2014

Budyniowy murzynek




Gotujemy budyń wg przepisu na opakowaniu. Najsmaczniejszy budyń śmietankowy.

Na murzynka potrzebujemy:
1 i 3/4 szklanki cukru
3 łyżki kakao
150 gram masła
1/3 szklanki wody
3 jaja
2 szklanki mąki Basia
2 łyżeczki proszku do pieczenia
odrobina soli do ubicia piany

W garnku grzejemy wodę, kakao, cukier. Po chwili dodajemy do masy masło. Potem studzimy. Odlać część masy - na polewę.
Po ostudzeniu dodajemy żółtka i mieszamy mikserem. Potem dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek.
Połowę masy wylewamy na nasmarowaną blachę kwadratową (mniejszą niż ta duża prostokątna), następnie nakładamy budyń i znowu resztę kakaowej masy.
Pieczemy 40 minut w 180 stopniach.



Inspirowane przepisem: http://smaker.pl/przepis-murzynek-z-kokosowym-budyniem,39018.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz