Szukaj na tym blogu

wtorek, 2 lipca 2013

Pomysł na letni obiad



Zamiast ziemniaków można przygotować pyszną sałatkę z bobu.

Bób gotujemy i obieramy ze skórki. Następnie smażymy na maśle klarowanym cebulkę młodą. DO cebulki dodajemy bób i chwilę podgrzewamy na patelni. Dodajemy soli i pieprzu oraz czosnku suszonego.

Bób można podać jako osobną sałatkę - wystarczy do bobu z cebulką dodać podsmażony i chrupiący boczek, lub szynkę szwarcwaldzką, do tego pokrojony koper.

Do bobu zrobiłam pieczone żeberka.
Żeberka po umyciu i pokrojeniu na małe kawałki włożyłam do żaroodpornego naczynia. Natarłam solą, pieprzem białym, czarnym i ziołowym. Posypujemy majerankiem, suszonym czosnkiem. Między kawałki mięsa układamy cebulę. Polewamy oliwą z oliwek z odrobiną musztardy chrzanowej. Odkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Pieczemy w 200 stopniach ok 2 godziny - ja lubię jak one są bardzo wypieczone. Pod koniec pieczenia smarujemy mięso odrobiną miodu - sprawi, że żeberka będą chrupiące ze skorupką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz