Szukaj na tym blogu

piątek, 10 października 2014

Jesienny deser czyli pieczone gruszki w cieście czekoladowym


Potrzebujemy :
puszka gruszek - mogą być świeże
120 gr mąki
125 gr cukru pudru
125 gr roztopionego masła
25 gr kakao (gorzkiego)
1łyżeczka proszku do pieczenia
0.25 łyżeczki sody oczyszczonej
2 jaja
2 łyżeczki cukru waniliowego


Wszystkie składniki ciasta mieszamy ze sobą (oprócz gruszek)
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy gruszki wypukłością do góry. Ciasto wylewamy na gruszki - właściwie wykładamy bo jest bardzo gęste.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 220 stopni. Czas 25 - 30 minut.


 Po wyjęciu z piekarnika odstawić na ok 15 minut do lekkiego przestygnięcia.
Podawać lekko ciepłe.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz