Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 16 grudnia 2013

Suflet czekoladowy z gorzką czekoladą.

Składniki:
1,5 tabliczki gorzkiej czekolady - ja Wedel
90 ml śmietany 30% lub 36%
3 łyżki cukru
3 jaja
sól do ubicia białka - czyli malutko :)

Miseczki do pieczenia smarujemy dokładnie masłem i obsypujemy cukrem.
Zagotowujemy śmietanę z cukrem, dodajemy czekoladę rozdrobnioną, mieszamy aż się rozpuści. Studzimy.
Jajka rozdzielamy - żółtka dodajemy do masy czekoladowej, a białka ubijamy z solą na pianę.
Dodajemy pianę do czekoladowej masy.
Wlewamy do miseczek wcześniej wysmarowanych - sztuk 4. Nie wlewamy masy do krawędzi naczynia, zostawiamy ok 0,5 cm wolnej przestrzeni.
Pieczemy w 180 stopniach ok 13 -15 minut.
Na koniec posypujemy startą czekoladą lub cukrem pudrem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz