Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 16 grudnia 2013

Rogaliki z powidłami z dzieciństwa

Robiłam takie rogaliki jako dziecko z moją nianią. Piekę je do dziś od czasu do czasu. Rogaliki są przepyszne i bardzo szybko się robi. Do tego banalnie łatwe.

Składniki:
masło - kostka
mąka - ok 300 g
ser biały ok 300 g

powidła gęste najlepiej śliwkowe i cukier puder do posypania

Na stolnicy kroimy w kostkę twaróg, masło i zasypujemy to mąką. Ugniatamy ciasto. Następnie wałkujemy je dość cienko. Kroimy na trójkąty równoboczne.
Na podstawę trójkąta nakładamy dżem. Zwijamy od podstawy aż do wierzchołka i sklejamy brzegi, formując rogalika.

Układamy na papierze do pieczenia.


Pieczemy ok 25 minut, aż do złotego koloru w 180 stopniach.

Następnie posypujemy cukrem pudrem i jemy pędzikiem :) zanim zrobią to inni :)




1 komentarz: