Szukaj na tym blogu

środa, 7 marca 2012

Przepis na wyśmienity ryż.

Przepis pochodzi z książeczki M. Kalicińskiej. Zaintrygował mnie bo tak naprawdę nie lubię ryżu... ale z tym jest inaczej :)


Na patelni smażymy 2 cebule pokrojone w plastry (szklimy je). Następnie (ja przełożyłam wszystko do woka) wsypujemy ryż i zalewamy bulionem (ja robiłam warzywny). Autorka podaje proporcje 750 ml bulionu na 40 g ryżu. Ja robiłam na oko (worek ryżu i ileś bulionu). Gotujemy ok 20 minut, aż wyparuje bulion ( pieprzymy).

Następnie do ugotowanego ryżu dodajemy szynkę i starty ser żółty - ja szynkę dodatkowo podsmażyłam na patelni.

Wyglądało nie bardzo - ale smakuje rewelacyjnie. Nie mogłam się oderwać.

Polecam

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz